П резидентът на САЩ Джо Байдън е решил да остави американски войници в Афганистан след 1 май – датата, договорена с талибаните от администрацията на Тръмп, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на източници от американската администрация. Според източниците, пожелали анонимност, новият краен срок за пълно изтегляне е 11 септември, тоест 20-годишнината от атентатите в САЩ през 2001 г.

Войната в Афганистан започна с широка международна подкрепа, но се превърна в същото дълга, кръвопролитно и непопулярно буксуване, което принуди британците да се изтеглят от Афганистан през 19-и век, а Съветския съюз – през 20-и. Близо 2400 американци са загинали в Афганистан в конфликт, който е струвал около 2 трилиона долара.

Байдън от седмици намеква, че срокът 1 май няма да бъде спазен. С наближаването на датата става все по-ясно, че ще е трудно и малко вероятно да има безпроблемно изтегляне на разположените в Афганистан 2500 американски войници.

Решението на президента създава рискове от нападения на талибаните срещу американски и афганистански военни, а също от ескалация на войната в азиатската държава. Но набелязаната нова дата 11 септември припомня и причината, заради която войските на САЩ са в Афганистан – да попречат на екстремистки групи да използват неговата територия, за да подготвят нови атаки срещу САЩ, отбеляза АП.

Агенцията припомня, че през февруари 2020 г. в Доха бе постигнато споразумение, според което талибаните обещаха да спрат нападенията си и да започнат мирни преговори с правителството в Кабул, а в замяна САЩ се ангажираха да изтеглят военния си контингент до май 2021 г.

Историческо: САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение

Относно планираното до 11 септември изтегляне, американски източник каза: „Ще започнем методично изтегляне на оставащите ни сили преди 1 май, но предвиждаме всички американски военни да са напуснали страната преди 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември“. Представителят увери, че това изтегляне ще е координирано и едновременно с това на другите сили от НАТО, предаде Франс прес.

„Казахме на талибаните, без най-малкото двусмислие, че ние ще отговорим със сила на всяка атака срещу американските военни по времето, когато извършваме методично и безопасно изтегляне“, добави още американският представител.

„Историята ще хвърли сянка върху решението на Байдън да изтегли САЩ от Афганистан“, пише в коментар за в. „Вашингтон пост“ Дейвид Игнейшъс. Военните съветници предупреждават Байдън за опасностите. Анализатори от разузнаването предричат, че може бързо да избухне гражданска война и правителството в Кабул да падне, а Ал Каида и други терористични групировки отново да намерят убежище в Афганистан до две години. Те се опасяват, че ислямистките екстремисти по света, които са в отбранителни позиции след поражението на „Ислямска държава“, ще станат по-дръзки, защото талибаните ще обявят случващото се за своя победа, пише в коментара.

Военните споделят желанието на Байдън да си тръгнат от Афганистан. Те обаче смятат, че единственото, което е по-лошо от оставането там в една видимо невъзможна за спечелване патова ситуация, ще е да се изтеглят войските, а после да се наложи те отново да бъдат пратени в тази страна. Именно това се случи в Ирак след изтеглянето на войските на САЩ през 2011 г. Те се завърнаха пет години по-късно, за да се справят с касапницата на „Ислямска държава“. А Байдън беше сред хората, които тогава енергично настояваха за това изтегляне, пише в коментара на „Вашингтон пост“ .

В момента в Афганистан има около 2500 американски военни и още 7000 от други страни в състава на натовската коалиция, пише в. „Гардиън“. Повечето или дори всички съюзници от НАТО вероятно ще се изтеглят от страната заедно със САЩ, отбелязва британският вестник.

Германия ще се координира със САЩ за изтеглянето на войските си от Афганистан, каза германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която очаква решение на НАТО в този смисъл след днешното заседание на алианса, предаде Ройтерс. Германия е разположила около 1000 войници в Афганистан. Нейният военен контингент е втори по численост след американския.

България има контингент от 120 военнослужещи в Афганистан. Те изпълняват задачи в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул.

Байдън тепърва ще трябва да решава проблемите на САЩ в Афганистан

Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>