Ant Group обновява бизнеса си

Акциите на Alibaba в Хонг Конг затвориха с 0,43% по-високо във вторник, след като регулаторите наредиха на Ant Group, свързана с финансовите технологии на гиганта за електронна търговия, да обнови бизнеса си.

Това, заедно с 18,23 милиарда юана (2,78 милиарда долара) глоба, която Alibaba получи в резултат на антимонополно разследване от регулаторите, премахна източника на несигурност за инвеститорите.

Хонконгските акции на Alibaba скочиха с около 4% на открито, но намалиха тези печалби през целия ден. Акциите на Alibaba, регистрирани в САЩ, затвориха с над 9% по-високо в понеделник, но бяха с около 1,6% по-ниски в търговията преди пазара.

Alibaba притежава приблизително 33% дял в Ant Group, компанията, която управлява масово популярното приложение за мобилни плащания Alipay в Китай. През ноември регулаторите принудиха Ant Group да прекрати първоначалното публично предлагане (IPO) на стойност 34,5 милиарда долара в Хонг Конг и Шанхай.

По това време промените в регулаторната среда на финансовите технологии бяха обвинени за спирането на списъка. Това стана няколко дни след като Джак Ма, основателят на Ant Group и Alibaba, направи някои коментари, които изглеждаха критични към финансовия регулатор на Китай.

През декември Китайската народна банка (PBOC) нареди на Ant Group да коригира бизнеса си. В понеделник китайската централна банка очерта конкретни подробности за това какво трябва да направи компанията.

PBOC поиска от Ant Group да се преструктурира във финансов холдинг. Ant Group също трябва да създаде по-голямо разделение между своето приложение за плащане Alipay и своите кредитни продукти. Yu’e Bao, фондът на паричния пазар на Ant Group, който някога е бил най-големият в света, също трябва да бъде намален, съобщиха от PBOC.

Както масивната антитръстова глоба на Alibaba, така и планът за преструктуриране на Ant Group са част от по-широк натиск от страна на Китай за по-тясно овладяване на технологичните компании в страната, които се превърнаха в гиганти, до голяма степен необременени. Дейностите им често обхващат сектори от игрите до финансовите технологии, както и изчислителните облаци.

Докато досега очите на Пекин са били насочени към империята на Джак Ма, има признаци, че репресиите могат да се разширят до повече компании и други области като защитата на данните.