За хигиената на съдийската независимост и лечението на хипертонияСкандалната история с пуснатия в “домашен арест” сърбин Жарко Момчилович и неговото високо кръвно показва важни и необорими обстоятелства, с които реформата на съдебната система в България може да се окаже печално неосъществима.Първото е, че колкото и да твърдят обратното всякакви опоненти на тази и всяка предишна власт, съдът в България наистина е независим. И той трябва да е такъв! Желателно е обаче въпросната независимост да се прилага хигиенично.

Или поне да не е параван публично да не бъдат обявявани мотивите на решенията на съдиите. Нали хората трябва да разберат защо един човек е на свобода, а друг – в затвора. Публичното обявяване на съдийските мотиви ще действа дисциплиниращо. Уверяваме ви.

Удивително е и как от години български съдии така се впечатляват и трогват от медицински диагнози на истински разбойници, че са готови да ги изведат за ръка от съдебната зала. А при случая със сърбина Момчилович – вероятно и от държавата. Виждайки нагледните примери за това, човек се пита дали не е необходимо успоредно с правното образование българските магистрати да вземат по няколко медицински изпита, за да бъдат по-професионални мотивите, с които даряват свобода на все по-болните у нас кандидат -затворници. Например какви са симптомите и лечението на хипертониците.

И колкото и да се говори за необходимостта от съдебна реформа, каквито и юридически висоти да бъдат постигнати в нови закони в нейна чест, нищо няма да се промени, ако в системата има хора, след чиито мотиви остава лошият вкус и въпросът в името на чии интереси правораздават.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.