В САЩ поставят на "пауза" ваксината на "Джонсън и Джонсън", проучват тромбози

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръча временно да бъде спряна употребата на ваксината срещу Covid-19 на компанията „Джонсън и Джонсън“ („Янсен“).

Причината – проучване на случаите с образуване на кръвни съсиреци (тромбози) при инжектирани.

FDA и Центровете за контрол на заболяванията (CDC) оценяват „потенциалната значимост“ на шест докладвани случая на рядък кръвен съсирек при пациенти, получили ваксината, пишат от FDA. „Докато този процес не завърши, ние препоръчваме тази пауза“, се казва в нея.

„Бих искала да подчертая, че тези случаи са изключително редки. Въпреки това безопасността на ваксините против Covid e приоритет номер едно за федералното правителство. Приемаме много сериозно всички съобщения за неблагоприятни развития след ваксинация“.

Рядко заболяване, включващо кръвни съсиреци, в рамките на около две седмици след ваксинацията е наблюдавано при шест инжектирани жени на възраст между 18 и 48 години. Една жена е починала, а втора жена в Небраска е хоспитализирана в критично състояние, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Досега близо 7 милиона души в Съединените щати са получили ваксини на „Джонсън и Джонсън“ и още около 9 милиона дози са били изпратени в отделните щати, сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

„Препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина от съображения за предпазливост“, заявиха д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти на Администрацията по храните и лекарствата, и д-р Ан Шукат, главен заместник-директор на CDC, в съвместно изявление.

„В момента тези нежелани събития изглеждат изключително редки“, допълват те.

Учените на федерално и държавно ниво ще проучат съвместно възможните връзки между ваксината и случаите. За сряда е насрочено спешно заседание на външния консултативен комитет на CDC.

Само в САЩ 300 000 до 600 000 души годишно развиват кръвни съсиреци, според данни, цитирани от АФП и БГНЕС. Но конкретното нарушение, което са получили ваксинираните, известно като мозъчна венозна синусова тромбоза, е изключително рядко.

Всички жени са развили състоянието в рамките на около две седмици след ваксинацията и правителствените експерти са загрижени, че причината е имунната реакция, предизвикана от ваксината.

От своя страна в прессъобщение компанията „Джонсън и Джонсън“ заяви:

„Наясно сме, че при ваксинации срещу Covid-19 са докладвани тромбоемболични събития, включително такива с тромбоцитопения. Понастоящем не е установена ясна причинно-следствена връзка между тези редки събития и ваксината „Янсен“ – името на подразделението на „Джонсън и Джонсън“, разработило ваксината“.

Решението е нов удар за „Джонсън и Джонсън“, след като в края на миналия месец компанията откри, че в завод в Балтимор, управляван от нейн подизпълнител, е замърсена партида ваксини, а концернът трябваше да изхвърли от 13 милиона до 15 милиона дози.

Имунизацията с ваксината на „Джонсън и Джонсън“ все още не е започнала в Европейския съюз, след като тя получи разрешение за спешна употреба от Европейската агенция по лекарствата (EMA) на 11-ти март.

Още в петък (9-и април) Европейската агенция по лекарствата започна преглед на потенциалните връзки между кръвните съсиреци и ваксината .

Първи дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън“ („Янсен“) беше планирано да пристигнат в България в четвъртък.  Днес следобед от компанията обаче заявиха, че ще забавят доставките на препарата за Европа.