В секи, който не желае втора доза от „АстраЗенека“, ще може да си постави „Модерна“ или „Пфайзер“. Това обяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че е пристигнала пратка ваксини на „АстраЗенека“, която ще бъде разпределена сред ваксинационните центрове и личните лекари.

„Решението, което обсъждаме е в две посоки. Всички хора, които желаят да си поставят ваксината на „АстраЗенека“ като втора доза да го направят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. Тези, които не желаят да си поставят такава ваксина ще бъде взето решение с какво може да се замени като ваксина от наличните в страната“, поясни Ангелов, посочвайки, че вариантите са два или ваксината на „Модерна“, или тази на „Пфайзер“.

Коя е най-ефективната ваксина срещу ковид, не е китайска

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че все още няма проучвания за комбинация на различните ваксини.

„Нашите експерти в момента продължават да мислят по въпроса. До края на седмицата очаквам експертно становище как да процедираме. Ще се доверя на волята на експертите“, каза Ангелов.

Така, до датите, когато ваксинираните трябва да получат втората инжекция от „АстраЗенека“, ще има решение.

„Обезпокоени сме от днешните съобщения, които получаваме от САЩ, свързани с ваксината на „Янсен“. Преди малко имаше борд, на който директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов участва. До края на деня очакваме да имаме официално становище на Европейската агенция по лекарствата как ще процедираме с този проблем, който е на дневен ред. Очаквайте да изпратим съобщения до края на деня, ако дотогава излезе официална позиция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Не можем да не измислим решение“, заяви проф. Ангелов и уточни, че затова са доктори и затова са учили.

Масов отлив от желаещи да се ваксинират с „АстраЗенека“

По-рано днес американските здравни власти обявиха, че ще преустановят ваксинирането с препарата на „Янсен“, докато продължава проучването дали той води до тромбози.

„Очакваме позиция на Европейската агенция по лекарствата до края на деня. Нашите експерти продължават да мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам експертно становище как да процедираме“, подчерта Ангелов.

Ваксина- повторно заразяване с ковид и странични ефекти

„Разпределихме над 8000 дози „Ремдесевир“. В склада на „БулБио“ има 15 000 дози. Имаше известен момент, в който имаше повишена консумация на този препарат, но благодарение на днешната доставка, която ще задоволи потребностите в страната, нямаме абсолютно никакви притеснения“, каза още проф. Костадин Ангелов.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>