Проф. Гетов: Първата доза ваксина е фон, а втората доза е усилващаНа тези, които са получили първа доза на „Астра Зенека“, трябва да им бъде поставена и втората доза с цел да бъде завършен ваксиналният курс. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той припомни, че Агенцията е излязла с предупреждение по отношение на лица под 60 години, че не е препоръчителна ваксинацията с „Астра Зенека“ поради „доказаната вероятна връзка“ за поява на тромботични и тромбоцитопенични нежелани постваксинални реакции. „По всяка вероятност тези лица няма да могат да бъдат ваксинирани с Астра Зенека“.„Тази ваксина не може да бъде изтеглена от страната, защото трябва да има решение на Европейската агенция по лекарствата“, категоричен беше проф. Илко Гетов и уточни, че може да има национално решение за някакъв специализиран подход.

Според него хората, на които е поставена първа доза от „Астра Зенека“, но се притесняват за втората, трябва да преценят своето състояние дали са имали някакви нежелани реакции след първата доза.

„Ако са минали 14 дни след първата доза, не са имали никакъв проблем, моята препоръка е те да си се ваксинират с втора доза „Астра Зенека“ с цел да бъде завършен цикълът на ваксиниране“, заяви д-р Гетов.

По думите му, тестът за антитела не е показателен за изградения имунитет. Първата доза играе ролята на фон, а втората доза е усилваща, която създава крайния имунитет.

Въпреки че Германия и Франция са взели решение на хората под 60 години, на които им е поставена първа доза „Астра Зенека“, да се постави втора доза mrna ваксина, г-р Гетов препоръча и втората доза да е като първата.

„Нямаме никакви научни доказателства за това, че комбинирането на тези два вида ваксини изгражда необходимия имунитет“, подчерта нашият представител в Европейската агенция по лекарствата.