Р уското министерство на отбраната обяви в четвъртък, че изпраща повече от 10 военни кораба, включително десантни и артилерийски съдове, от Каспийско в Черно море, за да участват в учения, съобщава „Фокус”.

Това е по-голямата част от каспийския боен флот на Русия.

Западните държави и Киев изразиха загриженост от концентрирането на руски военни сили по границата с Украйна.

Москва отвърна, че нейните войски ще се движат свободно на руска територия и че не представляват заплаха за други държави.

Германия е загрижена, САЩ искат обяснение от Русия

Във вторник Русия обяви, че започва планова проверка на бойната готовност на всички части, която ще включва над четири хиляди учения само в рамките на месец април.

„Като част от проверката на зимната подготовка, повече от 10 десантни и артилерийски кораба и плавателни съдове от южния военен окръг извършват междуфлотно придвижване от Каспийско море към Черно море”, посочиха от руското министерство на отбраната в четвъртък, като изрично уточняват, че флотът ще участва в учения.

Властите в Украйна са сериозно разтревожени, че масираното предислоциране на военни части може да е подготовка за пълномащабна инвазия.

Същевременно подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас оповестиха, че украинската армия е тази, която се подготвя за война.

Мащабно движение на руски войски до границите на Украйна

САЩ отказаха официално да споделят притесненията на Киев, но оповестиха, че нямат обяснение за руските действия и отправиха запитване към Москва.

В Германия също са разтревожени от военната демонстрация на Русия. От Берлин призоваха за към сдържаност и деескалация.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>