Р искът от COVID е по-неприятен, отколкото странични ефекти, които при AstraZeneca, наистина в този случай вече има данни, макар и много малко, но предизвикват един много специфичен вид тромбози при честота 1 към 100 000 до 1 към 200 000, в зависимост от това коя агенция го изследва. Ако 200 хиляди души се ваксинират, вероятността да настъпят тромбози е при един от тях, заяви д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, в ефира на „Здравей, България”.

Неговият съвет е всеки да се ваксинира по възможно най-бързия начин, независимо с коя ваксина. Д-р Илиев сподели за четири случаи на хора, които са чакали по-добра ваксина, а в момента са в тежко състояние в болница.

„Засега това, което имаме като информация подсказва, че най-вероятно подобна замяна на ваксини ще е възможна, но още се извършват проучвания. ЕМА препоръчва да няма ограничения на ваксинирането с този препарат (АстраЗенека)… Големият въпрос е дали имаме алтернатива на този продукт, или не? Факт е, че в Европа нямаме достатъчно ваксини, AstraZeneca е един от основните стълбове на имунизациите. При риск 1 към 100 от смъртност от COVID, честота 1 към 100 хиляди е много ниска“, смята специалистът.

Според него не е правилно след първа доза от AstraZeneca, втората доза да е от друг препарат. Д-р Илиев каза, че ако след първа доза от ваксината на „Оксфорд” не са се проявили странични ефекти, вероятността това да се случи при втората доза е минимална. Той обясни, че няма нито необходимост, нито доказателства, че трябва да се пият лекарства за разреждане на кръвта след имунизация.

Подробности вижте във видеото.

Починалите от ковид минаха 14 хил., нов рекорд на хоспитализираните

„АстраЗенека“ ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

ЕМА: Има връзка между ваксинацията с „АстраЗенека“ и случаите на тромбоза

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>