З дравето на критика на руския президент Владимир Путин Алексей Навални, който е в затвора, се влошава и той започва да губи чувствителността в краката и ръцете си, съобщи адвокатът му, цитиран от Би Би Си (BBC).

Владимир Кобзев каза, че Навални, който беше изпратен в наказателна колония за 2,5 години, е бил диагностициран с две гръбначни хернии. Миналата седмица опозиционерът

започна гладна стачка с искане за подходящо лечение на острата болка в гърба и краката му.

Близък на Навални: С него става нещо много лошо

Кобзев, който посети Навални в сряда, написа в профила си в социалната мрежа Туитър: „Алексей ходи сам. Той усеща болка докато ходи. Много е тревожно, че болестта явно прогресира , защото той започва да губи чувствителността в краката, дланите и китките си”.

По-рано тази седмица 44-годишният Навални беше преместен в болничния сектор на затвора в град Покров със

симптоми на респираторно заболяване,

оплаквайки се от упорита кашлица и температура. Температурата му се колебае и в сряда е спаднала до 37 градуса, след като в понеделник е достигнала 39 градуса, според адвоката, който каза още, че Навални губи  по един килограм на ден заради гладната стачка.

Какво е общото между колонията на Навални и „Междузвездни войни”

Какво се случва зад портите на Наказателна колония №2

В публикация в Инстаграм самият Навални заяви, че затворническите власти се опитват да подкопаят гладната му стачка, като пекат пиле край него и поставят сладки в джобовете на дрехите му.

В сряда прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че администрацията на президента Джо Байдън смята затвора на Навални за „политически мотивиран и груба несправедливост” и призовава за незабавното му освобождаване. По-рано правозащитната организация „Амнести Интернешънъл” заяви, че Навални е бил лишен от свобода при условия, които представляват изтезания и може бавно да го убиват.

Адвокатите на Навални, които са го посещавали в затвора, казват, че

в колонията няма лекари, а медицинският сектор на място се управлява от един фелдшер.

Миналата седмица руската затворническа служба отрече твърденията на Навални, че той не е получил подходящо лечение, като заяви, че му е оказана „цялата необходима медицинска помощ в съответствие с медицинските му показания”.

В понеделник опозиционерът каза, че наскоро трима души от неговото звено са били откарани в болница с туберкулоза, твърдение, което руската затворническа служба отрече категорично.

„Амнести“: Може би Русия бавно убива Навални

Кремъл: Ако Навални наистина е болен, ще получи медицинска помощ

Навални с температура и кашлица

Алексей Навални обяви гладна стачка

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>