Г ражданите на Италия се опитват да си запазят час за ваксинация срещу COVID-19 в Сърбия – ситуация, която британският вестник „Дейли експрес“ определя като „унижение за Европейския съюз“.

Сърбия, която не е член на Европейския съюз, е подписала договори за доставка на ваксини от Китай и Русия, в резултат на което 26% от населението на балканската страна вече са ваксинирани.

По-рано тази седмица в Сърбия пристигнаха 500 000 дози от китайската ваксина, а общият брой на получените дози от Пекин е 2,5 млн. До края на април Сърбия очаква да ваксинира 40% от населението. Към настоящия момент в западната ни съседка са осигурени ваксини за малко повече от 38% от гражданите й, докато в Италия тази цифра е само 18,34%.

Италианците се опитват да запазят ред за ваксинации чрез сръбското консулство в Милано и посолството в Рим. Освен това през март италианският премиер заяви, че е готов да поръча руския препарат „Спутник V“. Той предупреди, че ако ЕС не успее да координира действията си, тогава Италия ще тръгне по свой път.

На свой ред отговорните за доставката на ваксини в ЕС обвиняват компанията AstraZeneca. Според тях, ако Европа беше получила всички обещани количества ваксина, сега тя щеше да бъде наравно с Обединеното кралство по отношение на ваксинацията. Но през първото тримесечие на годината AstraZeneca достави само една четвърт от дозите, поръчани от Европа. Великобритания получи всички обещани дози, въпреки че поръчката й беше направена по-късно.

В момента в много европейски страни по-малко от 10% от населението е ваксинирано. Така че унгарският премиер отбелязва, че е направил правилния избор, когато е решил да не разчита на ЕС:

„Някъде около ноември стана ясно, че поръчаните на Запад ваксини няма да пристигнат навреме . И изведнъж осъзнах, че Великобритания, САЩ, Израел и Сърбия бяха и ще продължават да бъдат пред Европа по отношение на ваксинацията“, цитира изданието думите на Виктор Орбан.

Вучич се имунизира с китайската ваксина срещу COVID-19

Лекарите, които смятат, че вирус няма

Изследват риска от алергии към „Модерна“ и „Пфайзер/ Бионтех“

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>