Шест членки на ЕС искат Брюксел да коригира разпределението на ваксините

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет за коригиране на неравното по думите му разпределение на ваксините в рамките на Евросъюза.

Курц обсъди във Виена темата с нарушените доставки и разпределението на дозите с премиерите на  България, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия.

Ще има коригиращ механизъм при разпределението на доставките на ваксини, като ще се следва принципът това да става на глава от населението, обяви на пресконференцията след срещата австрийският канцлер.

„Вярвам, че в този момент е важно всички ние заедно с Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел да изработим коригиращ механизъм. Така че да не се получава, че България получава 1/3 от ваксините, които Малта получава“, каза Себастиан Курц.

Той има предвид ваксините, които страните-членки получават на глава от населението.

Курц смята, че допълнително договорените ваксини за Евросъюза трябва да бъдат предоставени на страните, които имат най-оста нужда.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че очаква бързо решаване на проблема с разпределението на ваксините в Евросъюза. Той припомни, че Еврокомисията е давала съвети членките да се въздържат да поръчват китайски и руски ваксини.

„Нашият призив към Комисията – незабавно тази несправедливост да бъде отстранена, като се мине на това което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Иначе действително ще излезе, че май месец едни държави членки ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат, или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Аз лично вярвам на Комисията, вярвам на Съвета и съм убеден, че новите 10 плюс 4 милиона ваксини – тези, които сме по-назад, ще ни бъдат дадени“.

„Не искаме някакви подаяния да се правят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класиране. Това е политически шамар.

Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, че е доставил най-много ваксини? Не е вярно, ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета- С това приключвам, надявам се утре този проблем да бъде решен“, каза още Борисов.

От Виена премиерът Борисов отрече проблемът със свободата на словото у нас да е огромен. В отговор на питане от чуждестранна медия министър-председателят подчерта, че най-големите телевизии у нас се държат от чужди инвеститори и допълни:

„Всичките са със 100% чуждо участие, по никакъв начин несвързани с нас. Така че смея да твърдя, че в България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави, но това са наши вътрешнополитически работи. Може спокойно да попитате големите австрийски компании дали работят добре в България, имат ли административни пречки и проблеми“.

По-рано правителствената пресслужба съобщи, че премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества, съобщава правителствената информационна служба.