РНК ваксините стимулират и лимфни възли за по-продължителна защитаРНК ваксините стимулират лимфни възли да произвеждат имунни клетки за дългосрочна защита, заедно с предизвикването на антитела за незабавно предпазване от Ковид-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски учени.Първоначалната вълна антитела се генерира от В-клетки, наречени плазмобласти. При здравите доброволци кръвните изследвания показаха, че две дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ предизвикват „силен плазмобластен отговор“, каза Али Елебеди, съавтор на изследването от медицинското училище в Сейнт Луис към Вашингтонския университет.

Имунните клетки, които ще произвеждат антитела при контакт с вируса през следващите години, наречени В-клетки на паметта, съществуват само в герминалните центрове в лимфните възли близо до мястото, където е поставена инжекцията.

При многократни биопсии на лимфни възли на доброволци „видяхме солидна реакция на герминалните центрове“, продължила поне седем седмици, каза Елебеди. Признак за отслабването й не е забелязан.

„Макар и още да не разполагаме с дългосрочни проби, е логично да предположим от мащаба и постоянството на реакцията в герминалните центрове, че тези хора ще развият траен имунен отговор“ на иРНК ваксините, добави той.

Ваксината на „Модерна“ също използва технология на базата на информационна РНК.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.