Ангел Кунчев: Настъпи моментът, в който трябва да се действа решително

Столичната регионална здравна инспекция предлага всички ученици да преминат на електронно обучение, да се затворят детските градини и яслите, ресторантите и моловете, а също така, театрите и кината. Очаква се Софийският оперативен щаб да обяви откога новите рестрикции ще влязат в сила.

Новите мерки по всяка вероятност ще влязат в сила от събота, ако се стигне до вземане на решение, стана ясно от думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА, който заедно с Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ, тази вечер бяха на среща при здравния министър.

„Настъпи моментът, в който трябва да се действа решително. Мерките са непопулярни. На никого не му харесва да спира работа и да има ограничения“, заяви Кунчев. Крайното решение под формата на заповед на СРЗИ и на министъра предстои да бъде обявено през следващите дни. Ще го чуете от министъра на здравеопазването на брифинга в четвъртък, съобщи главният здравен инспектор. Той каза, че има още един-два дни за доуточняване на детайлите.

Ограниченията ще обхващат затваряне на заведения, фитнеси, молове, училища, детски ясли и градини и спиране на обществени прояви на открито и закрито, посочи Кунчев. Според него обаче е назрял моментът  за вземане на решение на национално ниво, предвид влошаването на епидемичната обстановка.

Предложението за въвеждане на мерките идва на фона на рекорден брой хоспитализирани пациенти с Covid-19 в страната от началото на пандемията. В болница са 7 269 души, 557 от които са в интензивни отделения. За последното денонощие в София са регистрирани още 1116 души с коронавирус, а на 14-дневна база новорегистрираните в столицата са почти 700 на 100 000 души население.

Обсъжданите мерки се отнасят до София град и Софийска област и първоначално ще бъдат въведени за 14 дни, каза по-рано днес директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев:

„В зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси. Всички културни мероприятия също ще бъдат забранени“, каза той.

Около 75% от леглата в столичните лечебни заведения вече са заети, а в „Св. Анна“, ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница те са почти изчерпани.

Натискът върху лечебните заведения е основно върху необходимостта от интензивни легла, съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов:

„Това, което ни предстои да направим, е преструктуриране на болниците с възможност да не се създава хаос“, каза той.

От днес  лечебните заведения увеличават леглата си за Covid пациенти, като ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между леглата за коронавирус и пациентите, които имат нужда от друго лечение.

„Всяка една болница, която е на територията на София, ще има индивидуален подход към нея, така че да се запази балансът за Covid легла, Covid зони, усложнени пациенти с Covid-19, както и други пациенти, които имат нужда от друго лечение, ще има корекция на заповедта, така че всяка една болница ще има конкретен брой легла“, каза шефът на столичното РЗИ д-р Пенчев.

Ще бъдат разкрити и допълнителни легла за деца, хоспитализирани с Covid-19.  В болница „Св. Анна“ има 270 болни с Covid-19, като 25 от тях са в реанимация, заяви директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

„Болницата е отделила 50% от всичките си легла за Covid болни. Тази сутрин бяха заети 102% от леглата. 30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с коронавирус. Не са в тежко състояние – по-скоро стабилизирано, леко към средно, но самият факт, че вече има всеки ден деца положителни на Covid-19, включително и с майките им, които също са положителни, е притеснителен“, каза той.

Пенчев добави, че интензивните легла за деца към момента в столицата са 16, като  тази вечер е решено да бъдат увеличени на 32 и ще бъдат основно в „Пирогов“ и в Националната кардиологична болница.

Търси се правилния механизъм за работа на търговските вериги като ще се мисли за ограничаване на броя на клиентите, за да няма струпване на прекалено много хора, каза още д-р Данчо Пенчев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.