Е вропейската агенция по лекарствата (EMA) може да одобри руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ не по-рано от месец май.

Това съобщи в понеделник ръководителят на отдела за здравни заплахи и ваксинационна стратегия на ЕМА Марко Кавалери в ефира на радиостанцията Il Sole 24 Ore, предава TACC и „Фокус“.

„Спутник V“ е ваксина, която заслужава общ интерес. Радваме се да си сътрудничим с производствената компания, ще видим дали можем да използваме препарата в Европа. Трябва обаче да проверим производствените стандарти. Мисля че няма да сме готови /да дадем отговор/ до края на април“, обясни Кавалери.

На уточняващия въпрос на водещия дали е възможно одобрение на ваксината през май, представителят на европейския регулатор отговори: „Мисля че да“.

След това руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) съобщи, че е сключил споразумения за производството на ваксината срещу COVID-19 „Спутник V“ с компании от Италия, Испания, Франция и Германия, в очакване препаратът да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде Франс прес и БТА.

В момента се водят други преговори с цел увеличаване на производството в ЕС. Това ще даде възможност Русия да започне захранването на единния европейски пазар със „Спутник V“, щом бъде получено одобрението на ресорната агенция, посочи в комюнике шефът на РФПИ Кирил Дмитриев.

„Руският фонд и неговите партньори имат готовност да започнат доставки за онези страни от ЕС, които регистрират „Спутник V“ самостоятелно“, добави Дмитриев, цитиран от ТАСС.

На 4 март ЕМА обяви началото на процедурата за последователна експертиза на руската ваксина. Регулаторът на ЕС заяви, че по време на одита специалистите ще оценят съответствието на препарата със стандартите на ЕС в областта на ефикасността, безопасността и качеството. „Спутник V“ е една от трите водещи ваксини срещу коронавирус в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори. Към днешна дата тя е регистриран в 50 държави с общо население от над 1,3 милиарда души.

Европейската агенция по лекарствата започва оценка на руската ваксина „Спутник V“

Словакия купи 2 милиона дози от руската ваксина Спутник V

Чехия: Може да използваме „Спутник V“ и без одобрението на ЕМА

Русия и Китай: Влияние чрез дипломация на ваксините

Германия обмисля да произвежда „Спутник V“