Община Невестино организира среща за реновирания исторически Кадин мост

Общината в Невестино организира поредна среща с представители на Министерството на културата и експерти от Института за паметниците на културата. На срещата трябва да се обсъди дали ще бъде разрешено преминаването на МПС през реновирания исторически Кадин мост или той ще остане туристическа атракция, а преминаването по него ще бъде  разрешено само за пешеходци.

Жителите на близо 20 села от общината са внесли подписка с искане по Кадин мост да минават автобуси, търговски автомобили, МПС до 5 тона.

На няколко срещи досега решение на ситуацията не е намерено. Местните настояват строеният преди 550 години Кадин мост, дълъг към 120 метра, да бъде реновиран. Той е по проект за около 400 хиляди лева. На платното е поставен безжичен камък и каменни плочи, монтирано е художествено осветление по корпуса.

Хората искат да остане част от пътната инфраструктура и по него също  да не бъдат налагани ограничения, за да бъде разрешено преминаването на  МПС, най вече автобуси.

Експертите и представителите от министерството обаче държат моста да остане паметник на културата и да е само за туристи. Въпреки, че и сега, когато е затворен от двете страни, много туристи  посещават атракцията над река Струма.

Заместник кметът на общината Йордан Лолов:

„Не знам какви варианти има. Не са внесени в общината да ги разгледаме тука и да видим за какво става въпрос. Аз имам три варианта. Сега там не минават коли, може да е атракция или джипка с висока проходимост. Не знам какво ще стане“.