Общинският съвет в Сапарева баня реши да намали цените на терените в Паничище

Общинският съвет в Сапарева баня взе решение да свали цените на терените в курорта Паничище на 88 лева за кв. метър.

Целта е да се стимулира интерес от страна на потенциални купувачи към имоти в курорта, отправна зона към Седемте рилски езера. Преди години цената бе 100 евро на квадрат, припомнят от администрацията.

Цената на имотите в Паничище, определяни от лицензиран оценител, са между 80 и 100 лева за квадратен метър, като Общинският съвет решава конкретно за всеки парцел, а съветниците могат само да вдигат цената.

Парцелите в Паничище, което е със статут на село, са маломерни – от и под  1, 3 и 5 декара. Около 10 години няма продажби, въпреки че е изявяван интерес към сделки.

Към обявените два имота  миналата година интерес проявявало дори дружество от Несебър.

За да насърчи купуването на имоти, общината намали таксата смет за незастроените имоти  три пъти. Така – ако до началото на сегашния мандат за един декар парцел в Паначище, без да бъде застрояван, се е плащала 7-8 хил. лева такса смет, то сега тя е паднала на около 2 хил. лева.

Вече  се намалява и цената на имотите, казва кметът на общината  Калин Гелев:

„За жалост нееднократно вземахме решения и сме пускали  на цени приемливи. Първоначално беше 100 лева. Сега е 88 лева  цената“.

Февруари 2020 г. - Курортът Паничище, разположен на 1350 м надморска височина на границата на Национален парк „Рила“, близо до Сапарева баня и недалеч от Дупница, разполага с няколко писти сред красивите иглолистни гори. С лифт скиорите и сноубордистите се качват на 2100 м надморска височина, където ги чакат хижите Седемте езера и Рилски езера и съответно – 300-метрова писта със ски влек за 250 души на час и 950-метрова писта със ски влек за 700 души на час.