Недоволство на туроператорите заради карантината за завръщащи се от Африка

Според Обединение „Бъдеще за туризма“ заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвежда задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR тест за влизащите от Африка пътници, отново поражда недоверие и страх у потребителите на туристически услуги.

От Обединение „Бъдеще за туризма“ протестират срещу налагането на подобни забрани, влизащи в сила без необходимия гратисен период, в който да има преструктуриране и поне намаляване на загубите. От там настояват за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR тест.

“Заповедта за задължителна карантина на практика гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги”, посочват от организацията.

Според данните й – за трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, има само един клиент, поканен за повторен тест и неговите резултати все още не са известни. Всички останали тестове са отрицателни.

Според туроператорите карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания до Занзибар, както и до други дестинации като Кения, Египет, Мароко и Тунис.