Сериозна е ситуацията с Covid леглата в Гоце Делчев, под натиск е и Кюстендил

Сериозна е ситуацията със свободните Covid легла в болницата в Гоце Делчев, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Заедно с премиера Бойко Борисов той провери как се спазват противоепидемичните мерки в Кюстендил.

По думите на Ангелов болницата в Кюстендил, където остават само 20 свободни легла за пациенти с коронавирус, също е под натиск:

„Снощи са приети девет човека, остават 20 свободни легла, от които едно дете на година и осем месеца. Разбрахме се как да направим новата организация, така че нещата да са добре. В Гоце Делчев леглата са почти изчерпани. Ще направим организация със съседните болници, с директора на РЗИ-Благоевград, така че ситуацията да бъде спокойна“.

Министърът на здравеопазването каза още, че ще се изчакат резултатите от изследванията в Пловдив, за да може да се разреши отново  ваксинацията с „АстраЗенека“ у нас.

По думите му няма притеснения, че може да има връзка между поставената ваксина и смъртта на жена в Пловдив.

В България се използват единствено ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Страната ни поръча ваксината на „АстраЗенека“, тъй като първите тестове и изпитания са били върху този препарат, Бойко Борисов в Кюстендил, където провери как се спазват противоепидемичните мерки в заведенията.

„Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, нека да не забравяме, че първи бяха в изпитанията „АстраЗенека“. Ние затова веднага поръчахме от тях. След това излезнаха „Модерна“, „Пфайзер“, от няколко дни „Джонсън и Джонсън“. Ние веднага от „Пфайзер“ сме заръчали един милион и още 2 милиона и 900, от „АстраЗенека“ са четири. Нека да напомня, че ние плащаме на доставена на ваксината, ние не сме ги платили. Ако спрем да доставяме сега поради някаква причина, но увереният, които имаме, че от сряда ще минат всички тестове по „АстраЗенека“, тогава не плащаме“.