Рилски спортист е на финал за купата след разгром над Балкан

Рилски спортист (Самоков) се класира на финал в турнира за купата на България по баскетбол за мъже, след като надви с категоричното 90:48 (22:14, 25:16, 22:8, 21:10) Балкан (Ботевград) в „Арена Асарел“ в Панагюрище. Тимът от Самоков ще играе за трофея срещу миналогодишния победител Левски Лукойл или Ямбол.

Мачът започна с тройка на Брендън Браун, след която Рилски спортист не отстъпваше в резултата в нито един момент. Димитър Димитров върна един кош за Балкан за 2:3, но последваха осем поредни точки за тима от Самоков, който водеше именно с толкова в края на първата четвъртина. До края разликата само растеше и Рилски спортист спечели с рядко срещаните в мъжкия баскетбол 42 точки разлика. За контраст, самоковчаните вкараха 53 процента от стрелбите си от игра, а Балкан – само 22. Съотношението в тройките бе още по-брутално, като Рилски спортист вкара 12/27, а съперникът – нито една от 26. Друга статистика също е показателна, след като Рилски спортист спечели 51 срещу 28 борби.

Цели шестима баскетболисти на Рилски спортист завършиха с двуцифрен актив, като Брендън Браун бе най-резултатен с 15 точки, а Николас Карвачо се отличи с 14 пункта и 15 спечелени борби. За Балкан с по 14 точки завършиха Димитър Димитров и Тауан Ейджи.