Полска държавна мина ще доведе до правен прецедент в историята на ЕС

Един държавен спор в Европа позволява по-общ поглед върху някои от ключовите екологични въпроси в глобален план.

Властите в Чехия обявиха, че ще заведат дело срещу Полша в Съда на Европейския съюз заради въглищната мина „Туров“. Разположена точно на границата с Чехия и Германия, полската държавна мина ще доведе до правен прецедент в историята на съюза – една държава-членка съди друга по екологични причини

Според Прага, предприетото от Варшава разширяване на добива в „Туров“ е извършено без трансгранично съгласуване на въздействието върху околната среда, конкретно върху подпочвените води в региона.

Случаят демонстрира и политическите и социални пречки пред енергиен преход в Полша – една от най-зависимите от въглищата си страни в Европейския съюз.

Проблеми с нивата на подводните води заради открития добив в „Туров“ са отчетени и в Германия. Защо полските власти рискуват толкова много с разширяването на мината? Има един логичен отговор – централата до нея произвежда около 5 процента от електрическата енергия в страната. Но какъв е залогът? Лошите съседски отношения са част от него. 

Друг аспект е затвърждаването на въглищата като основен енергиен източник против климатичните цели на Европейския съюз и достъпа до свързаните с тях средства за справедлив преход на въглищните региони. 

Чуйте за детайли звуковия файл.

Снимка: ЕПА/БГНЕС