В еликобритания е на път да имунизира всички възрастни срещу коронавируса около два месеца преди Европейския съюз, в операция , която може да спести десетки милиарди лири, според анализ в „Таймс”.

За всеки възрастен ще бъде предложена поне една доза до около 10 юни, изпреварвайки поставената от правителството цел за края на юли, прогнозира изследователската компания „Еърфинити”. Предвижда се ЕС като цяло да достигне същия етап през първата седмица на август.

ЕМА разкри тежки алергични реакции при ваксината на „Астра Зенека“

Изследването е първото, което определя количествено предимството, обезпечено от Великобритания, след като правителството реши да не се присъедини към схемата на ЕС за снабдяване с ваксини. Великобритания направи свои собствени сделки, докато инвестираше в местното производство и ваксината на „Астра Зенека”.

Отделна оценка на Катарина Хок от лондонския „Импириъл колидж” предполага, че мерките за карантина струват на британската икономика най-малко 18 милиарда британски лири на месец. Това означава, че кампанията за ваксинация, за която се смята, че струва 12 милиарда британски лири, ще се изплати до края на лятото.

Окончателното облекчаване на ограниченията се планира за 21 юни, стига ваксината да продължава да бъде успешна постъпването в болници да остане под контрол. Прогнозите зависят от увеличаване на доставките на ваксини, като Великобритания получава първите си доставки от „Модерна” „Янсен” и „Новавакс” преди лятото. Сривове в производството или закъснения могат да доведат до неизпълнение на този срок.

Какви са симптомите при зараза с британската мутация

Германия, която е закупила допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер” – „Бионтек” извън сключените от ЕС сделки, се очаква да предложи на възрастното си население поне една доза до 7 юли, почти месец след Великобритания. Франция вероятно няма да достигне до подобно ниво на ваксинация до началото на август. Позицията на Великобритания отчасти отразява решението да се даде приоритет на първите дози и да се забавят вторите, стратегия, която не се следва на континента.

Робърт Йейтс, бивш старши икономист по здравеопазване от Световната здравна организация, който сега работи в мозъчния тръст на Чатъм Хаус, посочва: „Въпросът с ваксините е силно политически и продължава да се наблюдава тази надпревара сред западните държави”.

Reuters: И Johhnson & Johnson ще закъснее с доставките на ваксини за ЕС

Целта на британското правителство е да предложи на всички възрастни първа доза до края на юли. Министърът на бизнеса Кваси Квартенг каза миналата седмица, че е възможно това да стане още през юни добавяйки: „Няма причина да не можем да бъдем оптимисти”.

Говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи отчита: „Определихме нашите срокове за програмата за ваксиниране и това няма промяна. Възнамеряваме да предложим първа доза за всички над 50 години до средата на април и за всички пълнолетни до края на юли.”