Ямболският театър подготвя спектакъл в чест на Априлското въстание

В Драматичния театър „Невена Коканова“ в Ямбол текат репетициите на новия исторически спектакъл „Ямбол – нашият дом завинаги“. Представлението е посветено на 145-ата годишнина от Априлското въстание.

Знамето, ушито от Стилияна Параскевова по идея и проект на Иван Параскевов, един родолюбив българин родом от Ямбол.Спектакълът представя събития и малко известни факти за значими личности с ямболски корени, оставили ярка следа в националната ни история. В сценария са използвани проучванията на специалисти от Регионалния исторически музей в Ямбол, архивни снимки и документи, свързани с живота в града преди Освобождението от османско владичество, а също и в следосвобожденска България.

Специално място е отделено на Стилияна Параскевова и нейния баща Иван, които са създатели на българския трибагреник. Знамето, ушито и извезано от 14-годишната Стилияна по проект на баща ѝ, се смята за първообраз на българското национално знаме.

От сцената актьорите ще разкажат и за първата българска актриса Матилда Попович и баща ѝ Костаки Попович, който е сред учредителите на Българската академия на науките. Фамилията Попович, или „аристократичната фамилия“, както я нарича Захари Стоянов, има запазено място в историята на българското Възраждане, показват проучванията на историците.

С позволението на баща си, 18-годишната Матилда участва в представлението „Покръщение на Преславский двор“ на Добри Войников, изиграно за първи път на 11 май 1868 г. в Браила, и играе на една сцена с 20-годишния тогава Христо Ботев. Дотогава женските роли в „българското театро“ са се играели само от мъже.

Автор на спектакъла „Ямбол – нашият дом завинаги“ е Дияна Радева, мултимедията е дело на Вълчо Янев, пластиката е на Атанас Жеков-Кроко. В представлението участват артистите Даниела Райчевска, Димитър Димитров, Цветелина Кънева, Михаил Лазаров и деца от театралната група „Палечко“ към Народно читалище „Съгласие 1862“.

Премиерата е на 16 март от 18.30 часа в Ямболската художествената галерия „Жорж Папазов“.