Проучване: Гърците са с много високо доверие към ваксините

Гърците са оптимисти с високо доверие по отношение на ваксините, съобщава БНР. Социологическо проучване показва, че над 80% от тях виждат спасението от пандемията в имунизиране срещу Covid -19 на всички.

В последните месеци рязко се увеличава броят на гърците, които вярват, че ваксината е единственото спасение от пандемията. Проучване, публикувано днес посочва, че ваксинирането е приоритет на 83% от гърците и само 4% са категорично против това. Ваксинирането върви по-бавно от поставените цели, смятат 37% от анкетираните, като упрекват за това правителството.

Ваксините поставиха на изпитание и доверието на гърците към представителите на църквата, които застават срещу политиката по имунизация. Вече 76% от анкетираните отчитат като голяма грешка и риск изказване на духовници срещу ваксинирането.

Пада доверието и към опозиционната партия Сириза.

Вече 68% от гърците считат, че опозицията използва пандемията за свои политически цели.

По информация от министерството на здравеопазването вече един милион и половина гърци са си поставили поне една доза от ваксината и още два милиона са в очакване на реда си.

Гърция създаде няколко мегацентъра за ваксиниране, а по островите изпрати екипи от военни лекари,за да имунизират жителите.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.