С обственици на заведения и магазини в Плевен излязоха на протест заради решението на местния областен щаб да бъдат затворени моловете за следващите две седмици, съобщи NOVA.

По прозорците на Регионалната здравна инспекция полетяха торти и пасти. Протестиращите поискаха обяснение как ще бъдат обезщетени за тези повече от 2 седмици, през които ще останат затворени.

„Когато РЗИ затваря бизнеса, нямаме право на компенсации от държавата”,

припомни Огнян Георгиев.

„Преценили сме, че моловете са опасно място, в което се разпространява заразата. При условие, че учениците минават на онлайн обучение 2 седмици, предотвратяваме тяхното попадане в тези молове”, заяви д-р Стоян Минчев, директор на РЗИ-Плевен.

От РЗИ уточниха още, че заповедта за затварянето на моловете ще бъде изпратена до министерството на икономиката с мнение потърпевшите да бъдат включени в социалните програми.

Плевенска област продължава да е лидер по заболеваемост – 600 на 100 000 са заболелите там.

Междувременно

протестиращи в Благоевград се обявиха против противоепидемичните мерки в областта.

Oбластният управител на Благоевград Бисер Михайлов проведе среща с тях.

„Заставаме зад една обща теза, а тя е, че здравето и живота на хората са най-важни. Разбирам справедливите искания на протестиращите и това, че искат да работят“, каза Бисер Михайлов, цитиран от „Фокус“.

„Разбрахме се следното – след 5 дни, наблюдавайки постоянно резултатите по отношение на заболелите, ще вземем решение дали да отворим фитнес залите на територията на цялата област. Важно е те да могат да работят, важно е психическото и физическото здраве на хората. От друга страна трябва да намерим баланса, да не претоварим здравната система и да бъдем съпричастни с лекарите в тяхната ежедневна борба за спазване на човешки живот. Щабът денонощно е на работа. Ще следим резултатите, ще взимаме решения дали да облекчаваме мерките на територията на област Благоевград“, каза още той.

От своя страна състезателят по културизъм Георги Георгиев, който се срещна с областният управител в неговия кабинет, посочи, че следващия вторник ще се срещнат не само с областният управител, но и с представители на Областния щаб, за да коментират ситуацията и да се обмисли как може залите да бъдат отворени по-рано, а не след 14 дни.

Той отбеляза, че са готови да тренират и с маски, но да могат да бъдат в зала.

За кратко на протеста в Благоевград възникна и напрежение, когато собственици на фитнес зала и на търговски обект тип „мол“ изразиха възмущението си от случващото се и поискаха ясна, точна и конкретна информация кой ще ги компенсира за загубите, които търпят.

След опит да отговори на въпросите им на протеста, областният управител Бисер Михайлов ги покани на среща в кабинета си.

Ангелов: Който ви обещава живот без болест, ви лъже

Ген. Мутафчийски алармира за сериозен ръст на смъртността

Бебета с COVID-19 се лекуват в болница

Началник на Спешно отделение: Същински ад

COVID-19: Спад на новите случаи, скок на приетите в болница