К акви са нагласите на българите за ваксинирането? Темата коментира политологът Първан Симеонов.

Данните са от проучване на „Галъп Интернешънъл Болкан“, финансирано от самите тях и проведено сред 1008 души между 22.02 – 01.03.2021г.

„Желанието за леки мерки в страната постоянно расте“, посочи изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл Болкан“ в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„Това означава, че една голяма част от хората вече са прекарали вируса. Освен това те стават нетърпеливи. Друга причина е, че заразата вече е позната на обществото“, добавя Първанов.

„Все пак обществото ни остава благосклонно към мнението за справянето ни с кризата. Сегашният резултат е далеч от този през април, когато мнозинството българи смятаха, че ние се справяме с пандемията далеч по-добре от Западна Европа. Това е заради леките мерки в страната“, коментира Първан Симеонов.

Според него доверието към Националния оперативен щаб е добро.

„Когато страхът от заразата е бил висок – доверието в Щаба също е било високо“, казва политологът.

„Данните няма как да отчетат последните дни, в които хората може и да осъзнават нуждата от по-тежки мерки, но генералната тенденция е за леки такива“, обясни Симеонов.

„Живеем в потребителско общество и ваксините са продукт. Опашките допринесоха за желанието на хората да се ваксинират. Трябва да отбележим, че милиони хора в страната вече са минали през заразата и ние не можем да очакваме от тях голямо желание за ваксинация“, казва експертът.

По негово мнение най-важното е възрастните хора да бъдат таргетирани и ваксинирани.

Още от разговора вижте във видеото по-горе.

COVID-19: Спад на новите случаи, скок на приетите в болница

COVID-19: Почти цялата страна е в „червената зона“

Проф. Кантарджиев обясни защо е опасен британският вариант на COVID-19

Затягат мерките срещу COVID-19 в София и в тези градове

СРЗИ: Само тази ваксина за записалите се онлайн