Г ЕРБ и БСП си размениха реплики за концесията на летище „София“ в две последователни пресконференции днес. Водачът на листата на БСП в Плевен проф. Румен Гечев поиска отговори защо българите като най-бедни в ЕС трябва да плащат сметката на чужди инвеститори, съобщава „Фокус“.

Той поиска да разбере и причините, поради които правителството бърза да сключва допълнително споразумение с концесионера на летище „София“ в последните три седмици на мандата си. Според Гечев Министерски съвет прави това с користна цел и иска промени в договора, които да са за сметка на българските данъкоплатци и икономика. По думите му управляващите искат да приберат плащането по договора в бюджета и от багажа на джипката да раздадат парите преди изборите. Гечев добави, че по този начин ще бъдат опростени и таксите на концесионера.

Депутатите приеха промени в Закона за концесиите

„Правителството на ГЕРБ и неговите сателити подготвят нова изненада. Тази изненада е следната. Миналата година през юли правителството на ГЕРБ в една много тясна задушевна обстановка без медии, тихичко в Министерски съвет подписа предварителен концесионен договор за летище „София“. В този концесионен договор бяха ясно разписани задълженията на коценсионера, цената, при която се сключва договора -550 млн. лв. без ДДС, инвестициите, които трябва да бъдат направени за целия период – 600 млн. лв. за 35 години и бяха определени концесионните такси в размер на 24 млн. и 500 хил. евро, или 32 % от съответните приходи, която сума е по-голяма. Искам да припомня, че договорът се подписва през юли в разгара на протестите срещу правителството, но и в разгара на COVID-19″, посочи той.

Подписаха концесията на летище София

Румен Гечев попита как двете страни: правителството в лицето на премиера Борисов и концесионерът са предвидили, че COVID-19 ще трае още 25 години.

„Как познаха, че COVID-19 ще се развива толкова дълго, че ще освободим за първите 10 години плащанията на тези концесионни такси. Тук има нещо гнило не в Дания, а в България“, допълни той.

Според него двете страни са знаели, че ще подпишат договора в тесен кръг и „тихичко и спокойно, ще усвоят тези 550 млн. лв. без ДДС“.

Министърът на транспорта и водач на листата на ГЕРБ в 24 МИР Росен Желязков изтъкна, че атаките на БСП са плод на некадърност, неграмотност и некомпетентност. По думите му критиките им съвпадат с тези на „Демократична България“, което показва, че двете партии са в неофициална коалиция, което си е проличало още на местните избори.

Желязков подчерта, че през следващите 35 години летище „София“ ще бъде финансирано с близо 2 млрд. лв., като само първоначалното концесионно плащане от 660 млн. лв. с ДДС ще плати авансово за 35 години напред два пъти по-голям размер, отколкото летището е получавало до момента. Транспортният министър припомни, че процедурата за концесия на летище „София“ е наблюдавана от консултант от световна банка и е финансирана от ЕБВР, ЕИБ, IFC и Черноморска банка, като подчерта, че в тези банки членове и акционери са държави. Той подчерта, че сделката е изгодна за България, а рискът в процентно изражение е по-голям за концесионера – 20/80.

„Летище „София“ ЕАД, съвпадението на имената, е оператор на летище „София“, и ще продължи да е 100% държавна собственост. Просто концесионерът ще бъде летищен оператор. Собствеността продължава да е 100% държавна, публична при защита на националния интерес и суверенитет, при спазване на всички правила за съхраняване опазване и ангажиране на критичната инфраструктура“, подчерта още Росен Желязков.