78 години от спасяването на българските евреи

Навършват се 78 години от спасяването на българските евреи.

В София годишнината бе отбелязана с церемония пред Паметника на спасението. 

„България даде на света възхитителен урок по хуманност и състрадание и записа забележителна страница в българската и световната история“, заяви израелският посланик у нас Йорам Елрон.

„Ние трябва да се обединим и да следваме българския лъч светлина, който изгря по времето на Втората световна война и който ще ни води към по-добро бъдеще“.

За БНР доцент Александър Оскар – председател на организация на евреите в България „Шалом“, заяви:

„Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ и записа със златни букви името на България в човешката история“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Израел Йорам Елрон/БТА

Церемония се състоя днес и пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Пред БНР председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев каза:

„На тази дата са били привикани първите хора, които е би трябвало да бъдат натоварени на вагони и да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Това не се случва и това е наистина едно чудо, защото в средата на една най-жестока за човечеството война един народ, една църква и една интелигенция се изправят и успяват да спасят сочените за врагове хора“. 

Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. 

Организатор на честването е организацията на евреите в България „Шалом“/Пловдив/БТА