Г рупа хакери са пробили защитите на компанията Verkada и са получили достъп до над 150 000 видеокамери за сигурност, съобщава Bloomberg. Сред жертвите има множество фирми, включително Tesla, както и много институции, училища, затвори и др.

Пред Reuters хакерите твърдят, че са имали достъп до камерите през последните два дни. Един от участниците е софтуерният инженер Тили Котман, но отказва да даде подробности за останалите членове на групата. Котман придоби известност и с други демонстрационни хакерски пробиви, които целят да привлекат внимание към различни проблеми.

Мащабна хакерска атака срещу десетки хиляди фирми

Котман твърди, че Verkada е спряла достъпа на хакерите няколко часа преди Bloomberg да съобщи за случая. Самата компания е потвърдила пробива и коментира, че провежда вътрешно разследване и е уведомила полицията.

Пред онлайн изданието Motherboard на Vice Котман твърди, че хакерите са имали административен достъп до камерите и са го постигнали много лесно. Просто намерили потребителско име и парола онлайн, което било достатъчно. „Това е потресаващо“, коментира Котман.

Още един вирус за Mac озадачи киберспециалистите

Хакерите са открили и файлове, които показват способостите за лицево разпознаване на камерите. Те могат да проследяват движението на хората през различни камери в течение на времето. Има и филтри за търсене по пол, цвят на дрехите и др.

Хакерите са имали достъп и до видео на живо от камерите в училища, паркинги, магазини, фирми, заведения, летища дори църкви и домове. Пред Motherboard Verkada коментира, че неторизираният достъп е прекратен.

Кибератаката SolarWinds ще остави трайни последици

Европол разкри най-големия онлайн черен пазар

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram