Премиерът на регионалното правителство в Мадрид подаде оставка

Премиерът на регионалното правителство на Мадрид Изабел Диас Аюсо разпусна местния парламент и свика предсрочни избори на 4 май. По този начин тя предотврати искането на вот на недоверие, което Испанската социалистическа работническа партия смяташе да внесе заедно с партия „Гражданите”.

Аюсо, която е от Народната партия е един от най-отявлените критици на кабинета на социалиста Педро Санчес.

Проблемите между отделните партии в управлението на регионалното правителство са факт от самото му създаване, но едва сега Изабел Диас Аюсо реши да свика нови предсрочни избори. На пресконференция веднага, след като разписа декрета за разпускане на парламента, Аюсо каза, че е била „принудена“ заради политическата „нестабилност“, причинена от Испанската социалистическа работническа партия и партия „Гражданите”, и защото Мадрид „се нуждае от стабилно правителство“.

„Според нея „ при настоящите обстоятелства това не може да бъде гарантирано”. Заместникът ѝ Игнасио Агуадо от партия „Гражданите” я обвини в „безразсъдството“ и „предателството“ след като нарушава „едностранно” споразумението между отделните партии за управление на региона.

Изборите, според Агуадо могат да доведат до нестабилност в условията на пандемия. За да избегнат новите избори, от опозицията представиха два варианта за поста премиер на регионалното правителство, но те са внесени, след като Аюсо разпусна парламента и сега юристите спорят дали е възможно коалиционното правителство да продължи работата си с нов премиер, без избори.

Междувременно от „Вокс“, чиято подкрепа е от ключово значение за автономните правителства на Народната партия и партия „Гражданите” призоваха за избори в Мадрид, Андалусия и Кастилия и Леон, за да „спре нападението отляво“, визирайки социалистите.