С илно заразният щам на коронавируса, който се разпространи по света, след като беше открит във Великобритания в края на миналата година, е с 30 до 100 процента по-смъртоносен от предишните варианти, обявиха изследователи, цитирани от БТА.

„Значително по-висока“ смъртност, установява изследването, сравнило фаталните случаи сред заразените с новия вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.1.7, и заразените с други щамове във Великобритания.

Проф. Кантарджиев обясни защо е опасен британският вариант на COVID-19

Вариантът B.1.1.7 беше открит първо в Англия през септември 2020 г. Оттогава се разпространи в повече от 100 държави.

Той има 23 мутации в генетичния код – сравнително много. Някои от тях го правят много по-заразен. Според британски специалисти той се предава с около 40 – 70 процента по-лесно в сравнение с дивия коронавирус от Ухан.

В изследването, резултатите от което са публикувани в „Британското медицинско списание”, заразяването с новия щам е довело до 227 смъртни случая сред 54 906 пациенти с ковид-19, при 141 сред същия брой болни, заразени с други варианти.

В Япония откриха нов щам на коронавируса

„В съчетание със способността му да се разпространява бързо, това прави B.1.1.7 заплаха, към която трябва да се отнасяме сериозно“, посочва Робърт Чалън от универститета в Екстър, който е сред ръководителите на изследването.

Вирусологът и професор по молекулярна онкология Лорънс Йънг поясни, че точните механизми, отговорни за по-голямата смъртност при варианта B.1.1.7 все още не са ясни, но „може да са свързани с по-високите нива на репликация на вируса, както и по-лесното му предаване“.

САЩ: Идва четвърта вълна на ковид заради новите щамове

Той добави, че вероятно британският щам е отговорен за увеличаването на случаите в Европа в последните месеци.