Храни, които поддържат здравето на жените


Жените, които искат да поддържат и подобрят здравето си, трябва да включат в менюто си храни с високо съдържание на желязо, с лецитин, фибри и йод, както и богати на витамини С и Е, съобщава РИА Новости.

„Женитесе нуждаят от определен набор от витамини и минерали. Необходимо е да консумират храни, богати на желязо. Те предотвратяват развитието на анемия и подпомагат работата на сърдечно-съдовата система“, коментира Маргарита Макуха, диетолог в SberZdorovye. Такива храни са нетлъстото говеждо месо, пилешки и телешки черен дроб, какао, спирулина, мекотели, леща, морски водорасли и сусам.

Жените се нуждаят също от полиненаситени мастни киселини, които са богати на мазни морски риби – те допринасят за нормалния синтез на хормоните, поддържат здрави и млади кожата и косата. Продукти като водорасли, калмари, скариди, съдържащи достатъчно количество йод, подобряват метаболитните процеси в организма и помагат за предотвратяване развитието на рак.

За синтеза на женските полови хормони трябва да се включи в храненето лецитин – той може да се намери в яйцата и някои растителни масла, например слънчогледово или соево масло.

Спанакът, пшеничният зародиши, цитрусовите плодове и елдата съдържат витамин С, който е мощен антиоксидант, както и витамин Е, който е особено необходим по време на бременност. В менюто на бъдещите майки трябва да присъства фолиева киселина – която пък се намира в черния дроб, спанака, орехите, лешниците и мазната извара.