Х раните у нас – най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, разказват в предаването „Здравей, България„.

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка през последните месеци по джоба усеща и Елисавета Илинцова.

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Излишното потребление на храни – не съществува към момента“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация“, каза той.

Към началото на март най-голям е ръстът в цените на едро при олиото – рекордните 25%. „То е следствие на много неблагоприятната климатична година, много ниски добиви на слънчоглед“, казва Владимир Иванов. 

Повече вижте във видеото.

Поскъпна ли животът по време на пандемията, какви цени да очакваме през 2021 г.

ООН: Рязко поскъпване на храните на фона на ковид-19

Хранителните продукти станаха по-скъпи