Учени: Ваксината на "Пфайзер" неутрализира бразилския вариантВаксината срещу COVID-19 на „Pfizer/BioNTech“ успя да неутрализира новия вариант на коронавирус, разпространяващ се бързо в Бразилия, сочи лабораторно проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“.

Кръвта от хора, които са били ваксинирани, неутрализира версия на вируса, която съдържа същите мутации в шиповата част на силно заразния вариант P.1, идентифициран за първи път в Бразилия. Изследването е проведено от учени от двете компании и от медицинският факултет на Тексаския университет, предава БГНЕСУчените твърдят, че неутрализиращата способност е почти еквивалентна на ефекта на ваксината върху предишната по-малко заразна версия на вируса от миналата година.

Шипът, с чиято помощ вирусът прониква в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.

В публикувани по-рано проучвания „Pfizer“ установи, че неговата ваксина неутрализира други по-заразни варианти, идентифицирани за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка, въпреки че южноафриканският вариант може да намали защитните антитела, предизвикани от ваксината.

От „Рfizer“ заявиха, че вярват, че е много вероятно сегашната ваксина да предпазва от южноафриканския вариант. Производителят на лекарства обаче планира да тества трета бустер доза от тяхната ваксина, както и версия, преработена специално за борба с този вариант, за да разбере по-добре имунния отговор.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.