Проф. Ива Христова: Нивата на новозаразени нарастват плавноНивата на новозаразили се с коронавирус у нас нарастват плавно. Вероятността болниците да се запълнят буди притеснение. Това заяви в пред Би Ти Ви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

Има ръст в процента на положителните проби и в общия брой на доказаните случаи. Надявам се да задържим едно ниво от около 3000, което ще бъде все пак добре. Мерките, които се обсъждат, са в случаи на повишаване и на това, че има голяма разлика между отделните области. Може би по областите ще е разумно да се затегнат мерките там, където не се справят добре, коментира тя.Според нея британският вариант на COVID се разпространява по-лесно, но няма данни да протича по-тежко или да води до повече смъртни случаи.

Засега у нас няма данни да циркулират други мутации на вируса, въпреки че в Европа вече са отчетени проби на нигерийския вариант, който засяга по-млади хора.

Проф. Христова подчерта, че дори преболедувал, човек отново може да се зарази, като не е задължително да е с разновидност на вируса – различна от тази, която е изкарал.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.