Жертвите в Италия надхвърлиха 100 хиляди, ще поставят „Астра Зенека“ и на възрастни

Жертвите на коронавируса в Италия вчера официално надхвърлиха 100 хиляди, а премиерът Марио Драги предупреди, че ситуацията се влошава, а броят на настанените в болница расте, прададе Ройтерс.

За последните 24 часа починалите за 318, с което общият им брой достигна 100 103. Така Италия стана седмата страна в света, прехвърлила тази бройка след САЩ, Бразилия, Мексико, Индия, Русия и Великобритания. За последната седмица броят на новозаразените се е увеличил с 23 процента, а експерти предупреждават, че страната е изправена пред нова вълна от по-заразния вариант, установен първо във Великобритания.

Драги заяви, че властите ще се опитат да ускорят ваксинационната кампания, за да контрират заразата. „Пандемията не е приключила, но ако ускорим ваксинациите, скоро ще намерим верния изход“, заяви той в първото си публично обръщение от встъпването си в длъжност.

Подобно на много други страни членки на ЕС и Италия буксува с масовото ваксиниране. Към понеделник са били поставени 5,42 милиона ваксини, а едва 1,65 милиона са получили и двете препоръчвани дози. Властите възнамеряват да сменят тактиката като дадат приоритет на първата доза, а не да трупат запаси от втората.

Същевременно здравните власти обявиха, че ваксината на „Астра Зенека“ вече ще бъде поставяна и на хора над 65 години. „Научни данни сочат, че и при възрастни хора въксината успява да предизвика желания имунен отговор“, се казва в специално изявление на здравното министерство.

Отначало Италия беше обявила, че ще ползва ваксината на „Астра Зенека“ само на хора под 55 години, после ндигна границата до 65, а сега премахва и тази граница, посочва Ройтерс.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.