Съставка в слънцезащитните кремове предизвиква здравословни тревогиСлънецзащитен филтър, използван освен в продукттите срещу изгаряне и в кремовете против остаряване, се разгражда до „обезпокоителна“ хормонална съставка, която може да е канцерогенна, съобщи АФП, цитирана от БТА. 

Направилите откритието специалисти призоваха химикалът октокрилен да бъде забранен за използване в козметиката. Той се слага също в хидратантни кремове, автобронзанти, шампоани. При разграждане се преобразува в бензофенон, който се натрупва бързо със стареенето на продукта.Учените са анализирали десетина слънцезащитни продукта и кремове против остаряване, купени във Франция и САЩ.

Октокриленът е вреден също за морския живот, особено за коралите. Някои производители вече са го премахнали от продуктите си, констатира Филип Льобарон, биолог от Обсерваторията в Баню-сюр-мер и съавтор на изследването.

Бензофенонът е класифициран като „възможно карциногенен за човека (група 2В) от центъра за ракови изследвания към СЗО.

Излагането на животни на бензофенон предизвиква рак на черния дроб и лимфоми, както и дерматологични проблеми.

Изследваните продукти са претърпели процес на остаряване, еквивалентен на една година след отварянето им на стайна темпераутра. Първоначално в тях е имало много малко бензофенон, но с остаряавнето им той бързо се увеличава до 100 процента, дори 200 процента.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.