Пламен Бобоков: Делото срещу мен е скалъпен фарс!„Делото срещу мен е скалъпен фарс!“. Това заяви след първото заседание по процеса срещу него на Русенския Окръжен съд Пламен Бобоков. Той обясни, че за първи път е видял споменатите в обвинителния акт археологически обекти по време на претърсването в дома му. „Всичко е скалъпено с една единствена цел – да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим. Ние не сме такива хора, ние отстояваме истината. В живота си никога не сме вършили престъпления и това е нещо, което ще го докажем в съда“, каза Бобоков.

„Всичко е по поръчка. Не знам откъде идва, може би ги дразним, че много говорим, че не сме подчинени, че не сме наведени“, добави Пламен Бобоков. Окръжен съд – Русе даде днес ход на разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков, произнесе се по всички въпроси, които се обсъждат в това заседание и насрочи производството за разглеждане по общия ред на 12 април 2021 г. от 10,00 часа.Срещу Бобоков е внесен обвинителен акт за това, че на 17 юни 2020 г. в дома си, намиращ се в Русе, на ул. „Хан Аспарух“ № 16, държал повече от три, а именно петдесет броя археологически обекта по смисъла на чл. 146, ал. 1 от Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство по смисъла на разпоредбите на чл.7, ал. 1 от ЗКН, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Става дума за върхове на стрели и копия, открити в къщата на бизнесмена. Съдът остави без уважение исканията на защитата на подсъдимия за прекратяване на делото и за отмяна на обезпечението, приемайки ги за неоснователни. За следващото съдебно заседание на 12 април ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица, посочени в приложението към обвинителния акт. Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева заяви, че обвинителният акт не отговаря на изискванията и има неясноти в обстоятелствената му част.

„За подобно обвинение не ми е известно да има такъв запор. Няма случай на някой да е запорирано имуществото по този текст от закона. Това е прецедент“, каза Лулчева. Тя обясни, че заради обвинението са запорирани всички имоти на Бобоков – хиляди декари земя и сгради. Лулчева смята, че става дума за „злонамереност и неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интереса на правосъдието“. Тя заплаши, че ако съдът не отмени запора, предстои да бъде заведено дело срещу България.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.