Е лън Лий Дедженеръс е американски комик, телевизионна водеща и актриса. Родена е на 26 януари 1958г., в семейството на Елизабет и Елиът Дедженеръс. Майка ѝ работи като логопед, а баща ѝ е застрахователен агент. Елън има един брат, Ванс Дедженеръс, който е продуцент и музикант.

След като родителите ѝ се развеждат, майка ѝ се омъжва повторно. Когато Елън е на 15-16 години е била тормозена от своя втори баща.

ТВ водещата учи специалност „Връзки с обществеността” в университета в Ню Орлиънс. Завършва един семестър и напуска, за да стане чиновник в юридическа фирма заедно с братовчедка си. Едновременно с това работи и като продавачка в магазин за дрехи, бояджийка, барманка и сервитьорка в различни ресторанти.

Елън започва да води свои стендъп комедии в  различни малки клубове и кафенета. Актрисата се вдъхновява по онова време от Уди Алън и Стив Мартин. В началото на 80-те години започва да прави турнета из САЩ и „Showtime” я описват като „Най-забавния човек на Америка” през 1982 г.

Първата телевизионна роля, която Дедженеръс получава е в сериала на Fox, „Open House”. През 1992 г. продуцентите на същия сериал я взимат отново за роля в друг свой ситком, който има излъчени само четири епизода. Комедийната кариера на водещата е една от основните причини за старта на успешния ситком наречен „Елън”, който се излъчва от 1994 до 1998 г.

През 1997 г. излиза епизод от телевизионната поредица, в който героинята Елън Морган (изиграна от Елън Дедженерес) обявява, че е гей. Същата година ТВ водещата официално обявява своята хомосексуалност в шоуто на Опра Уинфри по време на четвъртия сезон на „Елън”.

След публичното признание на актрисата, шоуто се сблъсква със силна критика. Елън става първият водещ в историята на комедийните предавания, който открито признава своята хомосексуалност в ефир. Разкриването почти унищожава кариерата ѝ и почти целият ѝ живот се срива. ABC прекратява излъчването на сериала – предполага се, заради сексуалната ориентация на главната героиня и на актрисата. В продължение на три години е без постоянна работа и се издържа от комедийни шоута на сцена.

Дедженерес споделя, че ѝ е било трудно да се сблъска с трудностите в този период от живота ѝ, въпреки че е получила подкрепата на майка си и различни гей активистки организации.

Елън се завръща в телевизията през 2001 г. с нов ситком на CBS „The Ellen Show”, който е прекъснат след излъчването на 13 епизода. През септември 2003г. водещата стартира свое дневно ТВ шоу „The Ellen DeGeneres Show”. Предаването непрекъснато се покачва в рейтинга на Nielsen и получава похвали от критиците. Шоуто е номинирано за 11 награди „Еми” през първия си сезон, като печели четири, включително „Най-добро шоу”.

Елън става известна със своите танци и закачки с публиката в началото на шоуто и по време на рекламите. С помощта на своите спонсори често раздава награди и пътувания на публиката. Дебютира като жури в „American Idol” на 9 февруари 2010 г., а на 29 юли 2010 г. мениджърите на Елън и Fox обявяват, че напуска след участието ѝ в само един сезон. В изявления водещата казва, че не чувства шоуто да е подходящо за нея.

През септември 2006 г. Елън Дедженеръс е избрана да бъде водещ на 79-та церемония по връчване на наградите „Оскар”, която се провежда на 25 февруари 2007 г. Това я прави първият хомосексуалист, който е водещ на събитието.  За втори път води церемонията за наградите „Оскар” през 2014г. По време на шоуто тя организира селфи снимка заедно с Мерил Стрийп, Брадли Купър, Анджелина Джоли, Брад Пит и още известни актьори. Снимката става вторият най-споделян туит досега като само в първите 40 минути след публикуването е споделена над 1,8 милиона пъти.

През юли 2020 г. BuzzFeed News публикува статии, в които бивши служители от шоуто на Елън, наричат работното си място токсично и  обвиняват изпълнителните продуценти в тормоз, както и в расистки коментари. WarnerMedia започна разследване, а водещата се извинява на служителите си, като пише, че винаги е вярвала, че шоуто ѝ ще бъде място, където никой никога няма да повишава тон и че всички ще бъдат уважавани. Едновременно с това, споделя че е разочарована от факта, че това не се е случило. След разследването трима нейни служители на ръководни позиции напускат шоуто и продуцентите обещават да предприемат стъпки за цялостна промяна в отношенията между служителите. Елън се извинява отново публично по време на откриването на осемнадесетия сезон на шоуто през септември 2020 г.

От 2004 г. Елън  Дедженеръс има връзка с актрисата Порша де Роси. След отмяната на забраната на еднополовите бракове в Калифорния, водещата съобщава в шоуто си през май 2008, че тя и Порша са сгодени. Женят се през април 2008г. в дома си, а през 2010г. Порша законно променя фамилията си на Дедженеръс.

Eлън Дедженеръс е носителка на награда „Еми” и също така е една от най-богатите личности в развлекателната индустрия. Нетното ѝ състояние се оценява на около $350 милиона, като само за периода 2014 – 2015 г. е заработила $75 милиона.

Мария Бакалова гостува в шоуто на Елън Дедженерис

Звезди се обявиха срещу и в подкрепа на Елън Дедженеръс