Гърция ще удължи карантината до 22 март, какво мислят да отворят първо

Непрекъснатото увеличаване на случаите на коронавирус и натиск върху здравната система водят до удължаване на карантината за още една седмица, до 22 март.

Очаква се окончателните решения да бъдат обявени през следващите дни, но експерти предвиждат удължаване на строгите мерки, докато намалят случаите и броя на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение, пишат гръцки медии.

Управляващите осъзнават умората на обществото от продължителната карантина, но също така вярват в мерките, които според тях ще дадат резултати през следващите две седмици, позволявайки постепенно отваряне на икономическия и социален живот. С нови условия и правила търговията на дребно ще бъде отворена първо на 22 март, а в средата на м. април и заведенията.

Заедно в борбата с пандемията, правителството планира и следващия ден с акцент върху туризма. През последните няколко дни се засилиха срещите за възобновяване на най-важния сектор на икономиката. Темата на срещите е протоколите за придвижване, начина на работа на бизнеса и популяризирането на страната като безопасна дестинация.

Специален акцент се поставя върху популяризирането на европейския „зелен паспорт“ и сътрудничеството със страни, които са ваксинирали голяма част от своето население. Новините от Брюксел са окуражаващи за приключването на дискусиите на срещата на върха на 25 и 26 от месеца и изпълнението на проекта до юни.

Страната, от която Гърция очаква първите посетители е Израел, където ваксинациите са приключили за по-голямата част от населението, а „туристическият коридор“ с Гърция беше обсъден и по време на неотдавнашното посещение на г-н Мицотакис в Йерусалим.

Подобно споразумение се планира с Великобритания, докато процесът на одобрение на европейската агенция за руската ваксина Sputnik е пряко свързан с увеличаването на туристите. С очакваното одобрение автоматично ваксинираните руски граждани ще могат да пътуват до Гърция. Допълнителни методи в защитния щит на туристическия продукт ще бъдат провеждане на бързи тестове на граничните пунктове, които се оказаха особено ефективни миналата година.

Курсът на ваксинациите в Гърция също е от голямо значение. Очаква се хората над 60-годишна възраст и уязвимите групи да бъдат ваксинирани до м.май, създавайки първа стена на имунитет за най-уязвимите към вируса и давайки възможност на правителството да преработи приоритета си в процеса на ваксинация. В зависимост от предлагането на ваксини ще бъде възможно да се наблегне на ваксинацията на работещите в туризма, като послание за безопасност на тези, които искат да пътуват до Гърция.

Първото представяне на гръцкия туристически продукт ще се състои във вторник на Берлинския международен туристически панаир, където Министерството на туризма ще презеднтира основните направления на гръцкия план за „covid free tourism“, докато цифровият щанд EOT ще приеме 250 изложители, включително и 50 хотелски представители, работещи на германския пазар, 80 туристически офиса – организатори на събития, както и 40 региона и общини на страната.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.