Ш вейцарците гласуват днес дали да приемат или не забраната за пълно скриване на лицето на обществени места – мярка, която касае малкото жени, които носят никаб и бурка в страната, предаде Франс прес.

Ако „Да”-то спечели на референдума, то Швейцария ще се присъедини към Франция, България, Австрия, Белгия и Дания в подобна забрана, отбелязва агенцията.

В текста, за който се гласува днес, не се говори експлицитно нито за бурка, нито за никаб. В него се говори за забрана за пълно закриване на лицето на обществено място, с изключение на местата за изповядване на дадена религия. Но кампанията, предшестваща референдума, не оставя съмнение, че се касае именно за забрана на бурките и на никабите. На афишите на инициаторите на референдума се казваше: „Да спрем радикалния ислям” или „Да спрем ектремизма”, като на тях имаше снимки на жени с бурка и никаб. На афишите на противниците на инициативата се отправяше призив да се гласува срещу един закон „срещу бурките”, който е абсурден, безполезен и ислямофобски.

Федералното правителство и парламентът са против иницативата, защото твърдят, че тя касае проблем, който не съществува в страната.

Допитванията показва, че „Да”-то може да надделее с малка преднина.

В случай че инициативата все пак се провали днес, незабавно ще бъде приета контраинициатива, която задължава хората да показват лицата си, когато властите го изискват с цел идентификация, например на границата на страната. На нарушителите ще бъдат налагани глоби до 10 000 евро.

Голямо мнозинство от жените, носещи никаб или бурка в Швейцария, са всъщност туристки. Преди пандемията те се виждаха из бутиците в центъра на Женева.

Днес швейцарците се произнасят и по друг въпрос. Това е търговското споразумение между Швейцария и Индонезия. То бе подписано през 2018 г. и одобрено от парламента на следващата година. Договорът предвижда премахването на митата върху голяма част от продуктите, които двете страни търгуват помежду си, както и правила за обмена на услуги, интелектуалната собственост и инвестициите.

Противници на договора обаче казват, че в Индонезия има обезлесяване, нарушение на човешките права и неспазване на правилата за защита на околната среда. Противниците на договора критикуват и критериите за сертификация на палмовото масло, заложени в него. Съгласно договора митата за палмовото масло ще се намалят, но върху ограничен обем от 12 500 тона на година и за да има такова намаляване вносителите трябва да докажат, че палмовото им масло е произведено по един устойчив начин.

Днес се гласува и по трети референдум – приемането на така наречената електронна самоличност, одобрена от федералната държава и позволяваща улесняването и обезопасяването на много онлайн постъпления. Тази електронна самоличност ще бъде предоставяна на доброволна база от сертифицирана от държавата компания. Това притеснява критици на инициативата, защото така частни компании може да получат достъп до деликатни информации.

Резултатите от трите референдума се очакват по-късно днес.