О т средата на тази седмица Google започна разпространението на новата версия на браузъра Chrome. Тя е 89-та поред и идва със сравнително малко промени за потребителите, но с доста новости „под капака“.

Една от по-важните новости за потребителите е възможността да търсят сред отворените табове в браузъра си. Досега тази функция беше достъпна само през Chrome OS, но веече е налична и за Windows и Mac. За целта потребителят може да кликне в иконата със стрелка надолу в горния десен ъгъл на прозореца и ще види списък с отворените табове. А най-горе в списъка има и поле за търсене.

Как да групираме на табове в Chrome

Друга новост е за потребителите, които споредлят компютъра си с други и съответно имат различни профили в Chrome. Обновена е страницата за избиране на профил, има повече напътствия за използването на Chrome Sync за прехвърляне на историята и отметките между различните устройства и др. Промяната ще става факт поетапно за потребителите през следващите седмици.

Нова функция е Reading list. Тя е допълнение към традиционното създаване на отметки, което запазва връзки към избрани от потребителя сайтове. Reading list се появява в същото меню, но позволява временно съхранение на връзки, които потребителят да маркира като „прочетени“  и да изтрива по-бързо и лесно.

Друга, не толкова видима, но важна промяна, е в начина на работа на Chrome с криптирани връзки към сайтовете. Chrome 89 вече автоматично ще прави опит за осъщестяване на връзка с дадена страница през по-сигурния протокол HTTPS.

Какво ново ще ни предложи Chrome 88

Направени са и промени в WebHID за по-лесна работа с различни периферни устройства. Също така се активира и поддръжка на Web NFC. Чрез нея сайтовете ще могат да работят с NFC тагове, стига и самото устройство да разполага с NFC чип.

Също така Chrome 89 спира поддръжката на някои по-стари х86 процесори. Причината е, че те не поддържат новите технологии и системни изисквания. Процесорите трябва да поддържат SSE3, като тя е налична за чиповете от последните около 15 години. Това означава, че практически Chrome 89 няма да може да се използва само на много стари компютри.

Google с един от най-големите ъпдейти за Chrome „от години“

Има ли смисъл от режимите за поверително сърфиране

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram