П андемия в пандемията – така експерти определят нарастването на броя на жертвите на домашно насилие у нас заради COVID-19. По време на първия локдаун в България са убити девет жени. А според неофициални данни на Асоциация „Анимус” случаите на домашно насилие са нараснали с близо 30% от началото на кризата с коронавируса.

Надеждата на жертвите и неправителствените организации

за ограничаване на проблема и справедливо наказание на насилниците е в новия Закон за домашното насилие, който обаче в мандата на 44-то Народно събрание не беше приет.

„2020 г. започна проблема с бившия ми съпруг. Дали COVID кризата или нещо друго… провокира в него страшна агресия, която до момента той не беше проявявал”, разказва една от жертвите пред NOVA и допълва: „Случи се така, че той започна връзка с друга жена, и стана агресивен към мен и детето”.

„Ако трябва да бъда честна – сексуален тормоз преживях. Неговите думи бяха при един от скандалите ни „искаш ли да те съблека гола и да те закарам на родителите ти”. Като преди това имаше и други неприятности, но това беше вече повратният момент, когато аз

реших, че вече трябва да се изнеса, защото нещата стават все по-лоши.

Детето, не мога да кажа, че беше засегнато. То не разбра всъщност какво стана точно тогава, но на мен ми се отрази как да кажа, пагубно. Следващите няколко месеца аз просто не знаех къде се намирам, какво се случва с мен. Все едно живеех в някакъв кошмар. Всичко беше ново за мен. Не знаех накъде да тръгна какво да правя. Как да се спася. И всичко това на фона на това, че бях безработна. И без доходи”, разказва жената.

Преживяното от София не е прецедент. Напротив,

жертвите на домашно насилие в повечето случаи са невидими.

Те са сред нас и много малка част от тях се осмеляват да говорят открито за проблема или да търсят институциите за помощ. И понякога последствията са фатални.

Още по темата вижте във видеото горе.

DW: „Ако това се беше случило на твоята дъщеря, щеше ли да пуснеш този убиец на свобода?“

Удушена и залята с цимент: бруталните убийства на жени в Турция

Зловещ експеримент: Педофили са ставали приемни бащи в Берлин