В Либия предлагат кабинет на широкото единство с 35 членове

Натовареният да състави либийско правителство Абдел Хамид Дбейба е предложил кабинет на широкото единство от 35 членове, съобщиха от канцеларията му, преди планирано парламентарно заседание в понеделник, когато ще бъде обсъдено утвърждаването му, предаде Ройтерс.

Списъкът на кабинета беше обект на усилени преговори сред воюващите фракции и влиятелните регионални и политически лидери в Либия, но високопоставен служител каза, че разговорите продължават по въпроса дали броят на министрите да бъде намален.

Два много близки варианта на списъка, показани на Ройтерс от либийски длъжностни лица, включват бившия министър на културата Ламия Босидера като първи дипломат и Халед Мазен като министър на вътрешните работи.

Дбейба ще бъде и министър на отбраната, според списъците. Те включват също двама заместник-премиери от източната и от западната част на Либия.

Чрез ръководен от ООН преговорен процес в Женева Дбейба беше избран в началото на миналия месец да оглави временно правителство на единството, което да надзирава подготвителния период преди планирани избори в края на тази година.