Балотаж на местния вот в Баните и 2 села в Плевенско

В Плевенска област две села днес избират кмет на втори тур. В село Славовица, община Долна Митрополия, на балотажа се състезават Галя Игнатова и Георги Георгиев. В село Стежарово , община Левски, в надпреварата участват Диан Димитров и Пепа Костова.

След заболяване на един от членовете цялата комисия от първия тур е сменена в село Славовица. Йорданка Илиева, председател на ОИК Долна Митрополия, поясни:

„Взети са всички мерки, даже имаме подмяна на членовете на комисията, защото се оказа, че в предходната комисия – която беше на първи тур, имаме болен член, така че цялата комисия днес подменена. Няма изявено желание за гласуване от хора под карантина“.

Няма нарушения и в село Стежерово в деня за размисъл. Надя Георгиева, председател на Общинската избирателна комисия в Левски, обясни:

„На втори тур се явяват Пепа Костова и Диан Димитров. Ще се спазват всички противоепидемични мерки. Няма хора, които са под карантина и да са подали заявление, че искат да гласуват“.

В смолянската община Баните също се провежда втори тур на частични местни избори за кмет.

При рекордно висока избирателна активност от над 72% на първия тур в Баните не успяха да изберат кмет. Днес на балотаж са Павлин Белчев и Ферад Емин.

2600 имащите право на глас 3599 избиратели са дали своя вот на първия тур. Днес по списък те са с един по-малко, каза Пенчо Токучев от Общинската избирателна комисия:

„В този период, има една жена, лека ѝ пръст, която вече не е между живите, затова списъкът е с един човек по-малко. На този етап жалби нямаме. Всичко тече нормално“.

И за днешния балотаж са взети всички противоепидемични мерки. На секционните избирателни комисии, паралелно с изборните книжа, отново бяха раздадени материали за дезинфекция.

Вотът във всички 16 секции на общината, плюс една подвижна, започна спокойно. Заради здравословен проблем на един от членовете се е наложила смяна в подвижната секция, която днес ще обиколи 59 адреса.

Най-ранобудните пристигнаха минути след отварянето на най-голямата секция в общинския център с над 580 имащи право на глас, свидетелства кореспондентът на БНР в региона.