Над 4000 души са ваксинирани в Кюстендилско

Около 5 хиляди души са декларирали желание да се ваксинират в Кюстендилския регион, а до снощи ваксинираните са 4268, от които на 617 е поставена и втора доза, обявиха от РЗИ и от областния кризисен щаб. Ваксиниране се прави и в най-малката община в България – Трекляно с население  около 400 жители в 19 села.

Сега се прави ваксиниране на ангажираните с изборния процес лица: 480 са вече ваксинирани, остават 108. Ваксинират се и кметове и кметски наместници, които имат постоянни ангажименти около вота.

96% от заболелите в Кюстендилския регион са с т.нар. „английски щам“ на болестта, което е и най-висок процент от цялата страна,обявиха от кризисния щаб. Има заболели и в образователната система – общо 9 болни ученици и 181 карантинирани контактни ученици; 16 болни от педагогическия персонал и 4 контактни; 4 болни от непедагогическия персонал и 6 контактни, каза началникът на РУО Мая Стойчева. Има преподаватели на лечение в болница с Covid-19, отбеляза тя. Същевременно Кюстендилска област надхвърли 500 заболели за 100 хиляди.