П итали ли сте се някога какво похапват богатите хора, които имат милиарди на разположение в банковата си сметка? Какво могат да си позволят и какво отговаря на техния класен начин на живот?
Ето някои отговори.

Фоа гра

Сега, когато противоречиво ястие като гъшия дроб е официално забранено в Ню Йорк, САЩ, е нормално, че то се превръща в още по-голям лукс. Тази храна е забранена заради насилствения начин, по който се извлича дроба от тялото на гъските.

Ортолан

Ортолан, нежна и красива птица, която векове наред е била френски деликатес, се похапва само от 1% от населението на Земята – най-богатите хора на света.  Ястието, което „Ню Йорк Таймс” е нарекъл „гастрономическият еквивалент на Свещения граал”, се приготвя по наистина ужасяващ начин.

Хайвер от белуга

Вкусът към хайвера от десетилетия е нещо, което се приема за признак на висока класа и богатство. Според световните рекорди на Гинес, най-скъпият хайвер е Almas, от иранска белуга, който обикновено се продава за около 35 000 долара за килограм. Тъй като с времето рибата е станала критично застрашена, продажбата на истински хайвер от белуга е незаконна в САЩ от 2005 г.

Бял трюфел

И трюфелите са добре позната на света скъпа и луксозна храна. Бялата им версия обаче е само за избрани хора и, както се говори, има наистина невероятен вкус.

Фугу

Любовта понякога боли. Вкусното е понякога опасно. Поне това е логиката на прочутата японска риба фугу, която е токсична и често причинява смърт. Тази риба съдържа отрова, наречена тетродотоксин, която е над хиляда пъти по-смъртоносна от цианида. Готвачите трябва да преминат задълбочено обучение, преди да се научат я готвят, и трябва да получат лиценз, за да я купуват, готвят и продават.

Поради всичко това е изключително рядко да намерите фугу извън Япония и дори там ястието може да струва няколкостотин долара (и все пак не можете да сте сигурни, че няма да ви убие).

Говеждо Кобе

Докато говеждото месо Уагу става все по-широко разпространено през последните години, говеждото месо Кобе, което идва от определен тип Уагу (което всъщност означава просто „японска крава”), е най-желаното сред месоядните хора със солидни банкови сметки. Високо цененото месо, известно с несравнимата си нежност и отлична текстура, обикновено се продава за около 800 долара за килограм.

И някои интересни хранителни навици

Ричард Брансън, основателят на Virgin Group, изчислява, че пие по 20 чаши чай на ден. „Не съм сигурен дали бих оцелял без чай „Английска закуска“, каза той през 2016 г. Брансън заяви през 2010 г., че обича да яде плодова салата и мюсли на закуска. Предприемачът живее на частния си карибски остров, остров Некер.

Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon, избягва ранните утринни срещи, за да има време да си направи здравословна закуска, без мазни съставки. Милиардерите са известни с ексцентричност и това важи и за избора им на хранене. На среща с компания, която Amazon е придобила, Безос веднъж си поръчал закуска от средиземноморски октопод с картофи, бекон, кисело мляко, зелен чесън и поширано яйце.

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft, пък е споделял, че толкова обича диетичната кока-кола, че пие три или четири кенчета на ден. Той също така обича чийзбургери.

Колко струват най-скъпите храни в света

Какво яде кралското семейство

Най-странните европейски десерти, за които не сте чували