Н ад 4,2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика. Близо 1000 музиканти ще получат по 4350 лева еднократно подпомагане, съобщава премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш преживя най-сериозни загуби. Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет.

Артисти настояват за помощ от държавата

„Поех ангажимент да бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа. Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и таланта им, и ще им помогнем в тази ситуация”, пише още Борисов.

Днес Борисов имаше среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които са представили исканията на музикалните творци на свободна практика в България, се уточнява в съобщението.

По време на срещата са били поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор. Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов е коментирал, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят е подчертал, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа, като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

В петък български музиканти изпратиха писмо до премиера и до министъра на културата Боил Банов с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

Писмото беше подписано от десетки музиканти, сред които Любо Киров, Владимир Ампов – Графа, Иван Лечев, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Прея Осасей, Белослава Йонова, Милена Николова – Миленита и много други.