Гърция с 8,2% спад на БВП през 2020 г., средното за ЕС е -6,4%

Икономическата рецесия през 2020 г. беше значително по-мека в Гърция, отколкото правителството и повечето анализатори очакваха, тъй като според първоначалните оценки на Гръцкия статистически орган (ELSTAT), публикувани в петък, брутният вътрешен продукт е намалял с 8,2% миналата година на годишна база .

Правителството прогнозираше свиване от 10,5%, включено в бюджета за 2021 г., а последната прогноза на Европейската комисия бе за спад от 10%, пише Kathimerini. Тази цифра все още е по-лоша от средната стойност за еврозоната от -6,8% и средната стойност за Европейския съюз от -6,4%. Тя обаче е по-добра от -8,8% за Италия и -11,2% за Испания.

Спирането на пропадането през последното тримесечие на 2020-та и растежа през второто и третото тримесечие са помогнали на южната ни съседка да се представи по-добре от поргнозираното. Анализаторите също така отбелязаха вчера, че правителствените мерки за подкрепа изиграха ключова роля в контрола на щетите: „Фискалната интервенция бе сполучлива, особено в областта на заетостта“, коментира главният икономист на Националната банка Никос Магинас.

През четвъртото тримесечие на годината БВП е спаднал със 7.9% в сравнение с периода от октомври до декември 2019 г., докато на тримесечие се увеличи с 2.7% спрямо предходния квартал. През третото тримесечие спадът в крайна сметка достигна 10,5% при прогноза от 11,7% и през второто до 13,8%, в сравнение с 14,25%.

Първото тримесечие на миналата година всъщност показа годишен растеж от 0,1%, а не прогнозата за свиване от 0,4%. „Цифрите показват, че здравите предприятия са продължили своите инвестиции, а публичните инвестиции подкрепят инвестиционната дейност“, обясни Магинас.

Премиерът Кириакос Мицотакис коментира, че „въпреки голямата зависимост от туризма, данните за БВП показват, че гръцката икономика демонстрира по-голяма устойчивост, отколкото много хора си мислеха през 2020 г.“ Финансовият министър Христос Стайкурас добави, че гръцката икономика е силно разклатена, но устоява на въздействието на пандемията.

Той отбеляза, че макар данните да са временни, те „потвърждават коректността на упражняваната икономическа политика; политика, която включва широк спектър от мерки за подпомагане на домакинствата и корпорациите, които успяват да смекчат икономическия удар на пандемията“. Брутният вътрешен продукт на Гърция за 2019-та година е 209. 853 милиарда долара.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.