Г ерманците се втурнаха днес в супермаркетите от веригата „Алди“, за да си купят от първите антигенни тестове за коронавируса, пуснати в свободна продажба, и стоката се изчерпа за часове, съобщи Франс прес. „Искаме да уверим всички, които си тръгнаха с празни ръце, че в близките дни очакваме нови партиди“, заяви говорител на „Алди“ пред в. „Билд“.

Сайтът на конкурентната верига „Лидл“ пък почти се претовари, щом тя започна да продава онлайн комплекти от тестове за домашна употреба.

Германското правителство разчита, че антигенните тестове ще се използват масово, за да осъществи стратегията си за прогресивно разхлабване на антивирусните мерки, докато общественото мнение е недоволно от все още бавното темпо на ваксинацията в страната. От понеделник нататък германците ще имат право на по един безплатен антигенен тест седмично, който ще се извършва от специалисти в аптеките или сертифицираните тестови центрове. Много производители са получили и разрешение за производство на тестове за домашна употреба. Целта е да се осигури на хората повече свобода след месеци рестрикции, но експерти изтъкват, че бързите тестове не са толкова точни колкото писиар тестовете, и че предпазните мерки трябва да се спазват дори при отрицателен тест.

Проф. Гетов с новина за терапия срещу COVID-19

Веригата „Алди“ продава само по един пакет от пет теста на човек за 24,99 евро. Пробата се взема от носа, а резултатът излиза за 15 минути. „Лидл“ също предлага пакети от пет теста на цена 21,99 евро. Тестове ще започнат да продават в близките дни също така големите аптеки, както и някои други обекти.

Днес в Германия бяха регистрирани 9557 новозаразени с коронавируса и 300 починали, съобщи институтът „Роберт Кох“.

В Италия от днес до 6 април действа ново правителствено постановление, което ограничава придвижването между италианските области, освен ако няма основателна причина за това, предаде АНСА. В сила остава и вечерният час в цяла Италия, който започва в 22 ч. и продължава до 5 ч.

Между временно от понеделник, 8 март, няколко области променят цветовете си спрямо риска и въвеждат нови ограничения във връзка с това. Червена става областта Кампания, в която се намира Неапол, а оранжеви стават областите Фриули Венеция Джулия, в която се намира Триест, и Венето, в която се намират Венеция и Верона. Според цветовото категоризиране на областите в Италия червеното означава много висок риск на разпространение на зараза, умерен риск има в жълтите зони, в белите рискът е много слаб, а в оранжевите рискът е на една крачка от този в червените зони.

Ломбардия, където е Милано, още от вчера е тъмнооранжева област, почти на прага на червеното. Преустановява се присъственото обучение, разрешава се пазаруването само на един член от семейството, излизанията са по уважителни причини, затварят се зоните за спорт и развлечение в парковете и градините. Мярката ще е в сила до 14 март.

В областта Емилия-Романя, където е Болоня, частта Романя от понеделник става червена. Мярката засяга провинциите Римини, Форли-Чезена и Равена. Повече подробности за ограниченията там ще бъдат съобщени утре. Те ще са в сила до 21 март.

В областта Пиемонте, където е Торино, която е оранжева, бяха засилени ограниченията за присъствено обучение в 20, определени за тъмнооранжеви зони, от общо 38 оранжеви зони. В цялата област се забравят и използването на зоните за спорт в парковете и градинките. Разрешава се само на един член на семейство да пазарува. Препоръчва се на ресторантите да доставят по домовете, вместо да продават храна за вкъщи. Ограниченията ще са в сила до 20 март.

Доц. Кунчев каза кога ще е пикът на третата вълна

Областта Тоскана, където се намира Флоренция, остава за още седмица оранжева със специфичните за това ограничения, но в някои общини и провинции са обявени червени зони с по-драстични ограничения, касаещи присъственото обучение.

Областта Сардиния, която бе обявена за бяла, от 8 март се изискват задължителни тестове за Ковид-19 при пристигане на острова. Мярката е до 24 март. Всеки, който идва в Сардиния, има три възможности. Ако не може да потвърди с документ, че се е ваксинирал или че има отрицателен тест за коронавируса, той може да остане за 10 дни под карантина, или да си направи бърз тест на летището, или до 48 часа да отиде в специализирано заведение, за да си направи писиар тест.

В областта Абруцо, която остава оранжева, бяха обявени червени райони, но в тях остават отворени фризьорските салони, козметичните салони, началните училища и детските градини. Обмисля се присъствено обучение за останалите класове от 15 март.

В областта Калабрия, която е жълта, от понеделник училищата остават затворени за две седмици. Присъствени занятия ще бъдат разрешени само за учениците в неравностойно положение. В червената от понеделник област Кампания и оставащите червени области Молизе и Базиликата, ограниченията за още по-строги и дистанционното обучение е повсеместно, работят само търговски обекти от съществено значение и се ограничава и придвижването в пределите на общините на местожителство.

Проф. Мурджева: Вирусът е непредвидим