Британското правителство е похарчило 2,6 млн. лири за зала за пресконференции

„Даунинг стрийт“ е похарчил повече от 2,6 милиона паунда за да обороудва ново помещение за брифинги. Плановете са да има излъчвани по телевизята всекидневни пресконференции, като тези в Белия дом, на говорителката на премиера Алегра Стратън.

От канцеларията на премиера Борис Джонсън заявиха, че парите са порахчени в името на обществените интереси и по този начин ще се увеличи отчетноста на правителството пред хората и прозрачноста за неговата работа. Лейбъристите в опозиция обаче казаха, че този разход е типичен пример за „изкривените пироритети на Джонсън“.

Съвсем наскоро между другото бяха лансирани и планове за преоборудване на „Даунинг стрийт“ 10, включващи възможността за спонсориране отвън, което подразни не малко британци.

Що се отнася конкретно до плановете за превръщането на „Даунинг стрий“ 9 в зала за всекидневни пресконференции, то идеята е там да бъде полето на изява на говорителката на премиера Алегра Стратън. Тя е бивш журналист, изиграла голяма поля като ръководител на стратегическия екип за комуникации на министър на финансите Риши Сунак.

Като политически назначен съветник, а не като безпристрастен обществен служител, очакванията са Стратън да брани действията на правителството и да громи опозицията, пише тази сутрин вестник „Гардиън“.